A candidiasisról

A figyelem nagy részét az ételekre szeretném fordítani, de pár szóban szükségesnek látom összefoglalni azokat az információkat, melyek segíthetnek beazonosítani a betegséget, hisz a felismerés fontos részét képezi a gyógyulásnak. Enélkül meglehetősen kilátástalan küzdelem zajlik, többek között a megmagyarázhatatlanul erős puffadás ellen. A candidiasis az az állapot, amikor az egyébként természetes módon jelenlevő gombafajok túlszaporodnak a bélrendszerben. Nyilvánvalóan már te is tájékozódtál cikkekből, innen-onnan, ismered, és tapasztalod a tüneteket, de ha mégsem, úgy alább felsorolom őket.

A candidiasis tünetei:

  • állandó, erőteljes gázképződés
  • már-már elviselhetetlen puffadás
  • folyamatos diszkomfortérzés
  • székrekedés
  • szélgörcs
  • állandó telítettség érzés, nyugtalanság
  • rosszullétek étkezés után (előtt, és alatt, mondhatni egész nap)
  • magas koleszterin szint
  • vashiány
  • ingerlékenység, nyugtalanság
  • depresszió, levertség, fáradékonyság
  • erősen zsírosodó haj, bőrkiütések
  • kiújuló hüvelygyulladások
  • fejfájás

gyomber

A candida gomba jelenlétének kimutatása nem épp egyszerű, javarészt minden más lehetséges (ilyen tüneteket okozható) betegségek kizárása alapján történik. A következő vizsgálatokat javaslom a tünetek fellépése esetén, a kiváltó okok felderítésére:

  • laktózérzékenység
  • gluténérzékenység
  • vékonybél kontamináció (H2 kilégzés laktulózzal tesztelve)
  • hasi UH
  • esetlegesen fruktóz intolerancia
  • ételintolerancia
  • emésztőenzim hiány
  • pajzsmirigy működés
  • szivárgó bélszindróma
  • candida antitest kimutatás
  • étkezési szokások megvizsgálása

A candida teszt antitest kimutatását jelenti a vérben. Ha ez utóbbi pozitív, és minden más negatív, nagy bizonyossággal megállapítható, hogy a candidiasis okozza a tüneteket.  Egyes klinikákban, és laborokban végeznek candida-szűrést, vérvizsgálattal, amellyel a candida-antigénekkel reakcióba lépő IgG-antitesteket mutatják ki. (Emellett bioboltokban, gyógyszertárakban, webáruházakban kapható önellenőrző candida gyorsteszt.)

A betegség azonosításával már fel tudunk lépni a kínzó tünetek, puffadás ellen. Miután candidiasist diagnosztizáltunk, egy teendőnk maradt, kigyógyulni belőle.
Ez a folyamat két fő részből áll. Egyik részét  a gombaölő szerek alkalmazása képezi, vagyis a célzott gombapusztítás. Ilyen például a nystatin gombaölő hatóanyag (szedésének idejét egy, a szakmájához értő gasztroenterológussal érdemes megbeszélned). A gombaölő szereket természetes anyagokkal tudjuk váltogatni, mint például teafa olaj, grapefruitmag-kivonat, fokhagyma. Mindeközben probiotikumos készítményekkel, valamint C vitaminnal érdemes támogatni a szervezetet, hogy helyreálljon a bélflóra egyensúlya, és immunitása. (Gombakommandó bejegyzésem alatt bővebben olvashatsz erről.)

A gyógyulási folyamat másik részét étkezési szokásaink átalakítása jelenti, a candida gombafaj fennmaradásának kedvező ételek elhagyásával. Ehhez segítségül létrehoztam az Alapanyagok menüt, amiben csoportosítottam az élelmiszereket. Tájékozódásképp különösen ajánlom Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató Allergia és Candida kalauz című, hasznos összefüggésekkel és információkkal tele írt könyvét. Nekem nagy segítségemre volt.

A gombatelepek több oldalról való támadása után rosszullétekkel kell számolnunk, amit az elpusztult, széteső gombasejtek okoznak. Idővel ezek alábbhagynak, s állapotunk egyre jobb lesz, ahogy haladunk a teljes gyógyulás felé.

A sikeres gombapusztítás lezajlásának idejét nehéz meghatározni, a legjobb, ha minél hosszabb távban gondolkodunk (fél év, és azon túl). Viszont nem kell megijedni, sőt, hisz ezzel az étrendváltással jót teszünk testünknek. Bízom benne, hogy idővel te is megtapasztalod ezt, s nem kell többet küzdened a puffadás ellen. Érdemes tehát elgondolkodni egy gyökeres étrendbeli, és életmódbeli átalakuláson, a candidán túl is.

Azt javaslom, vágj bele kíváncsian és bátran.