Vegida kókuszos tekercs

Piskótához:

  • 70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 g lenmagliszt (tojáspótló)
  • ~ 190 ml csicseri konzerv lé (240 grammos konzerv)
  • 25 g növényi vaj
  • 90 g édesítő
  • citromlé

“Bounty” krémhez:

  • 300 ml sűrített kókusztej/ kókuszkrém
  • 80 g kókuszreszelék
  • 1-2 ek útifűmaghéjliszt
  • kakaó, édesítő

Ezt a receptet a klasszikus lekváros piskóta tekercs ihlette bennem. A lekvárosat nem kedvelem annyira, a csokis-kókuszos változat viszont annál inkább érdekelt. : )

A hagyományos piskótatekercs felvert fehérjehabból és sárgájából készül, de ismét bebizonyosodott, hogy nincs szükség tojásra ahhoz, hogy sikerüljön a süteményünk. Miközben néztem a hagyományos recept készítését, azon gondolkodtam, mivel tudnám helyettesíteni a tojásfehérjét illetve sárgáját. Gondoltam keresek valamit, ami szín/állag alapján hasonlít a fehérjére, és valamit, ami a sárgájára. Teljesen képtelen ötletnek tünt, de jobbat nem tudtam. Felvertem hát egy csicseri konzerv levét habbá (körülbelül 5-6 percig), és félretettem.
Egy másik tálba 5 kis kanál növényi vajat tettem, pusztán az alapján, hogy a hagyományos receptben 5 tojássárgáját használtak (ez 25 grammnak felelt meg). A vajat megszórtam 90 g édesítővel, és elkezdtem kézi mixerrel összekeverni őket. Természetesen nem lett dús és habos, mintha tojássárgájából kevertem volna, de folytattam a receptet, és belekevertem a csicseri habot. Ekkor az egész szépen összeesett (majdnem én is), de nem volt mit tenni, belekevertem a lisztet is aprénként(előtte a lisztben elkevertem 10 g lenmaglisztet) , valamint egy kanál citromlét. A kapott tésztát elegyengettem sütőpapíron egy 20×30-as tepsiben, majd 180 fokon 25 percig sütöttem. Mit mondhatnék, nagyon izgultam miközben sült. Valami olyasmi járt a fejemben, hogy tuti elolvad az egész, de megsült! :)) Sütés után azonnal kiborítottam egy tálcára, leszedtem a sütőpapírt (nagyon könnyedén elvált a piskótától), és óvatosan feltekertem tekercs formára. Alig tört meg pár helyen. Úgy hagytam, s nekiláttam a töltelékhez.

.A kókusztejet összekevertem pár kanál édesítővel, kakaóval és ~ 80 gramm kókuszreszelékkel. Kevertem hozzá pár kanál útifűmaghéjlisztet, amitől szépen besűrűsödött. Ezután megkentem a kiterített piskótát, majd óvatosan feltekertem (ismét). Csokimázzal díszitettem (kevés olvasztott vaj, édesítő és kakaó). Valami mennyei lett az eredmény, párommal pillanatok alatt befaltuk. : )

Körülbelül 16-17 szeletet tudtam vágni (a vastagság a képeken látszik) a tekercsből. Nagyon hamar elfogyott, úgyhogy bőven számolhatod duplán a hozzávalókat, hogy legalább 2 tekercset tudj készíteni. : ) Ha vastagabb piskótát szeretnél, használhatsz kisebb tepsit.

tekercs1

tekercs

tekercs22

tekercs4

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.