Tönköly pizza

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 g himalája só
  • 2 ek szójatejföl
  • 2 ek olíva olaj
  • 2,5 dl langyos víz

Feltét (opcionális):

  • 6-7 db paradicsom
  • erőspaprika, kápia paprika/zöldpaprika
  • 4 db hagyma
  • 200 g növényi sajt
  • szójaszalámi
  • szójaszósz, olívaolaj
  • rukkola, stb.

Párom nagyon szereti a pizzát, és többször megkért, hogy készítsek neki/nekünk, de mindig eltántorított a 2×30 perces tészta pihentetés. Egyik hétvégén végre rávettem magam. Nem bántam meg, sőt, nem győztem hallgatni a nyammogását pizzafalás közben. : ))

Elkészítés: A liszt felét egy nagy tálban összekeverjük a sóval, s hozzáadunk 2 kanál tejfölt és 2 kanál olíva olajat. Lassan öntsük hozzá a vizet is, s közben villával dolgozzuk bele a lisztbe. Ezután hagyjuk 30 percig pihentetni a tésztát, hogy megdagadjanak a sikérszálak. Gyorsabban eltelt az idő, mint gondoltam, ezalatt elkészítettem a feltéteket: karikákra vágtam a paradicsomokat, paprikákat, szójasonkit (szójából készült felvágottszerűség, bioboltokban találhatod meg), és lereszeltem a sajtot. A “kecsapos” mártást is van időnk elkészíteni: az aprítónkba helyezünk 3-4 db négybe vágott paradicsomot, 2-3 db karikákra vágott paprikát, ízesítjük (édesítő, oregáno, bazsalikom, só), és összeaprítjuk. Ha túl nedves, csöpögős, szürjük át egy szűrőn. Így viszonylag sűrű masszát fogunk kapni, amitől kevésbé ázik át a tésztánk. (Én először minden intés ellenére sima paradicsomlével próbálkoztam – ez a lé látható az első képen -, de ehetetlenre ázott a tészta.)

A pihentetés után folytathatjuk a gyúrást. Apránként adagoljuk hozzá a maradék lisztet, miközben még mindig villával végezzük az összedolgozást. Ahogy egyre kevésbé lesz ragadós a tészta, úgy elkezdhetjük kézzel gyúrni. Mivel nem vagyok rutinos pizzakészítő, számomra úgy tünt, hogy sosem fogom tudni beledolgozni ezt a sok lisztet. Csak gyúrtam és gyúrtam, de még mindig sok volt a liszt. Aztán egyszer csak összeállt a tészta! : ) 4 egyforma részre osztottam, gombócokat formáztam belőle, letakartam fóliával, s ismét 30 perc pihentetés következett. Ezalatt elkészítettem még egy feltétet, amit csak ajánlani tudok, nagyon finom. 4 db hagymát karikákra vágtam, s megdinszteltem egy serpenyőben. Olíva olajjal és szójaszósszal (cukormentes) öntöttem le. Mire megpuhult a hagyma, nagyjából lejárt a második “félidő” is. Ezután kinyújtottam egyenként a tésztagolyókat, nagyjából kerek alakúra és viszonylag elég vékonyra. (Több helyen láttam, hogy kézzel nyújtják. Próbálkoztam én is vele, de nálam siralmas lett az eredmény, úgyhogy maradok a nyújfófánál.) Nyújtás után áthelyeztem egy sütőpapíros tepsibe. A manőver közben a kerek formának annyi lett, mivel megemelés közben megnyúlt. Na de semmi pánik, az íze nem változott, csak a formája. A többi tésztát azért próbáltam minél gyorsabban a tepsibe “hajítani”. :)) Ezután megkentem “kecsappal”, ráhelyeztem a sok-sok feltétet, és a 220 fokra előmelegített sütőbe helyeztem. 10-12 perc alatt sül meg. A szélén ropogós, a feltét alatt pedig puha pizzát kapunk.


*Felhívnám a figyelmet a magas szénhidrát tartalomra. Egy pizza körülbelül 90 g széhidrátot tartalmaz, a candida diétában meghatározott napi mennyiség pedig max 120 g.


Receptekért itt tudsz feliratkozni.

pizza0

pizza2

pizza1

visszanyil

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük