Tortilla torta

Hozzávalók:

  • 7 db tortilla lap (teljes kiőrlésű vagy kukoricalisztes)
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 2 db étkezési paprika
  • 2 db lilahagyma
  • 10 db koktélparadicsom
  • 350 g tarkabab/fekete bab
  • 1 db póréhagyma
  • 300 g rizs
  • fűszerek: kömény, petrezselyem, fokhagymapor, bors, cayenne bors őrlemény/chilipor
  • 100 g reszelt növényi sajt (elhagyható)

Elkészítés:

Ritkán töltök fel olyan receptet, amely ilyen sok folyamatból áll, de ez az étel megéri a fáradalmakat. Egy külföldi oldalon találkoztam vele, és azonnal megtetszett. Egy kis változtatással szoktam elkészíteni, valamint ezzel neveztem egy vegán főzőversenyre is. A képekről látszik, miért is nevezem tortának. 🙂

A babot és a rizst külön-külön megfőzzük, majd félretesszük. A karikákra vágott lilahagymát a kockákra vágott paprikákkal együtt dinszteljük, s ízesítjük sóval, borssal, köménnyel. Ha megpuhultak, ezt is félretesszük. Ezután karikákra vágjuk a póréhagymát, és ezt is megdinszteljük. Amint megpuhult, hozzákeverjük a megfőtt rizst, és megszórjuk petrezselyemmel, fokhagymaporral és sóval. Így már az összes elemünk kész, amelyekkel a rétegeket készítjük. A tortilla lapokat a képeken látható módon elhelyezzük egy olajjal kikent serpenyőbe. Tehát 5 lapot helyezünk körbe,  egyet pedig a közepébe, és elkezdünk rá rétegezni:

  • 1. réteg: rizses-babos
  • 2. réteg: paprikás-hagymás
  • 3. réteg: reszelt növényi sajt
  • 4. réteg rizses-babos

Végül szórjunk rá felvágott koktélparadicsom darabkákat, és kissé nyomkodjuk bele a rizses rétegbe. A hetedik tortilla lappal takarjuk le a tortánkat, hajtsuk rá a szélen levő lapokat, s súlyként helyezzünk rá valamit, hogy megtartsa a formáját. A tűzhelyet kapcsoljuk be alatta , s süssük 5-6 percig. Közben rázzuk meg néha a serpenyőt, hogy ne égjen oda. Ezután jön egy nehezebb manőver, megfordítani a tortát, hogy a másik oldala is megpiruljon, illetve hogy a hőtől jobban megtartsa a formáját. 5-6 percig pirítsuk ezt az oldalt is, és már tálalhatjuk is az ételt. Arra figyeljünk, hogy ne tömjük túl a lapokat, mert úgy még nehezebb lesz megfordítani. Plusz a vékony tortilla lapok nehezebben tartják meg a nehéz tölteléket. Inkább hagyjunk meg valamennyit a töltelékből és használjuk fel máshoz, ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne. (Én népes vendégsereget vártam, így elég sokat tettem bele, és nem is tudtam sajnos olyan szép szeleteket vágni. Ezért még a főzőversenyről hoztam képet egy szeletről).

Biztos vagyok benne, hogy nektek is elnyeri a tetszéseteket. Azon felül, hogy szép, színes étel, igen ízletes is. Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂


A következő receptért ide kattintva tudsz feliratkozni.

 

Avokádókrémet készítettem mellé mártogatósnak.