Trükkök és alternatívák I.

A növényi étrendre való átállásom megmutatta, hogy szinte mindenre van alternatíva. Amire pedig nincs, azt nem is biztos, hogy pótolni kellene. Nem érdemes rosszul érezni magunkat, ha eltűnnek megszokott ételeink. Inkább legyünk nyitottak, és kreatívak. Ha lelkesek maradunk, fogjuk tudni pótolni őket, vagy új ízeket, új kedvenceket találni helyettük. Szeretnék pár “trükköt” mutatni én is, hogy mivel tudod pótolni az egyes hozzávalókat, vagy épp feldobni azokat.

szoja

A tojás pótlásról már írtam egyik bejegyzésem alatt (Panírozás tojás nélkül). Ennek helyettesítésére a csicseriborsó lisztet tudjuk alkalmazni. Itt megemlíteném még a fekete sót, amelynek íze rendkívül hasonlít a tojás ízére. Szójatejfölbe (ami kiválóan alkalmas a tejföl helyettesítésére ), vagy egyéb mártásba keverve, majonézes jelleget adunk neki. Az illata pedig teljesen megtévesztő.Hús helyett nagyon jól működik a szója. Különböző formában tudjuk beszerezni. Létezik nagyon apró szemű granulátum, amely a darált hús utánzata. Ezenfelül kapható még (szója)kocka, és (szója)szelet formában. Felhasználás előtt mindig be kell áztatni forró vízben, vagy főzni, 30-80 percig. Ezt ki fogod tapasztalni. Főzés után ki kell nyomkodni belőlük a vizet.  Ezután ugyanúgy bánhatunk vele, mint a hússal. Készíthetünk akár rántott szójaszeleteket (nagyon hasonló a rántott húshoz, és nagyon finom), grillezett szeleteket, pörköltet. Fűszerezzük kedvünkre.

A túró helyettesítésére a tofu alkalmas leginkább. Általában kisebb tömbökben kapható, különböző ízekben. Szétnyomkodva túróhoz hasonló állagot kapunk. Habár nyersen is fogyasztható, érdemes főzni, sütni rajta, s ízlés szerint ízesíteni, hogy erőteljesebb aromát kapjon (a tofu enyhén sós jellegű, majdhogynem semleges ízű, még a zöldségdarabokkal készült tömbök is). Szeletekre vágva és serpenyőben megpirítva is finom, valamint be is tudjuk panírozni. Elfolyni/kifolyni nem fog, leginkább talán a mozzarella állagára fog hasonlítani. Mindezen felül a tofu, és a szója is megfelelő fehérjeforrás.

Megemlíteném a sorban a sörélesztő pelyhet is, ami szintén jó fehérjeforrás, valamint B vitamin tartalma is jelentős. Tartalmaz még aminosavakat, és nukleinsavakat is. Sajtos jellegű ízt kölcsönöz az ételeknek.

  • Fontos: a pelyhet a sörélesztő gombából készítik, ami szárítás után inaktiválódik, tehát nincs erjesztő hatása, ami jó hír. Mindazonáltal elpusztult gombák is okozhatnak tüneteket, ezért a candida diéta kezdetén még ne fogyasszunk belőle.

Bioboltokban, és egyes élelmiszer üzletekben szerezhetők be ezek az alapanyagok.

 

Trükkök és alternatívák I.” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Dia szerint:

    Szia! Engem ez a szója valamiért riaszt. Szerinted ha nem fogyasztunk szóját az baj? A fehérje miatt írom. Valamint engem nagyon érdekelne, hogy te beszéltél e dietetikussal, amikor vegán lettél. Én is azt tapasztaltam, hogy amikor ‘vegánkodom’ akkor nagyon jól vagyok, mind testileg, mind lelkileg, mind pszichésen. De félek, hogy valamilyen hiánybetegségem lesz, mert szóját sem fogyasztok és hüvelyest is immel ámmal. Valamint, hogy te szedsz e valami táplálékkiegészítőt, vitamint…. Köszi

    • dajana szerint:

      Szia Dia!
      Sok hír kering a szójáról. Én igyekszem csak a tényekre és a bizonyított állításokra hagyatkozni. (A Kína tanulmány vezető kutató professzora például javasolja a szójafogyasztást.) Amire ügyelek, hogy GMO (génmódosított) mentes legyen. Itt még megjegyezném, hogy a szója allergén (mint például a mogyoró is), tehát okozhat allergiás tüneteket arra érzékenyeknél.
      Ha aggályaid vannak, nem kell fogyasztanod, hisz fontos, hogy úgy együnk, ahogy jól esik, az egészséges kereteken belül is. Örülök a kérdésednek, mert gondolkodom egy fehérje témájú blogbejegyzésen. Egyáltalán nem gond, ha nem szójából viszed be a fehérjét. Fehérjehiányod biztosan nem lesz. Ez a fogalom nem érintheti azokat, akik rendszeresen étkeznek. Inkább a túlzott fehérjebevitel a jellemző. Elegendő fehérjét be tudunk vinni gabonafélékkel, hüvelyesekkel, olajos magvakkal: lencse, babfélék, spenót, csicseriborsó, zöldborsó, kesudió, pisztácia, tökmag, mogyoró, szezámmag, mandula, dió, teljes kiőrlésű gabonák, zab, amaránt, köles, quinoa, tönköly, barna rizs, chia mag.
      Írtad, hogy hüvelyeseket ritkán fogyasztasz. Próbálkozhatsz a tökmaggal például. Másfélszer magasabb a fehérjetartalma, mint például a pulykahúsnak. Olcsón hozzájuthatsz a héj nélküli csomagokhoz, megpirítod otthon és pillanatok alatt elfogy. Emellett sok ételt fel lehet dobni vele. Én a tésztás ételekre szoktam szórni belőle. Brokkolikrémes tésztával isteni.
      Ajánlom még a csicseriborsót is. Párommal odáig vagyunk érte. Nagyon finom és magas a fehérjetartalma is.
      Nem voltam dietetikusnál. Testi-lelki felüdülés nekem is , plusz sokkal könnyebb betartani a candida diétát ennyi finomság mellett.
      A növényi alapú étrenddel kapcsolatban 1 ásványi anyagot és 1 vitamint tudok megemlíteni, amire ügyelni kell. Ez a B12 vitamin (mivel főként húsokban, tojásban, tejben található meg), illetve a vas. Jóllehet utóbbiból állati alapú ételek bevitele mellett is kialakulhat a hiány.
      Vasforrások (a teljesség igénye nélkül): mandula, dió, napraforgómag, tökmag, chiamag, fenyőmag, ribizli, kajszibarack, lencse, babok, borsók, spenót, sóska, avokádó, brokkoli, paradicsom, leveles kel, cékla, kelbimbó stb. Itt megjegyezném, hogy amennyiben állati alapú étrenden élünk, a lehetséges tápanyaghiány képezne ilyen hosszú sort, mint a vasforrások listája a növényi alapúnál.
      C vitamint szedek, illetve B vitamin komplexet (habár elég lenne csak B12-őt, a többi B vitamin bőségesen megtalálható a növényekben). Úgy tudom a növények közül az alga tartalmaz B12-őt. (Ennek még szeretnék utánajárni.)
      Amikor növényi étrendre térünk át, nagyon sokféle zöldséget, gabonát, gyümölcsöt és magvat viszünk be, amelyek kiadják a tápanyagok egészét.

      • Major Erika szerint:

        Kedves Vegida!

        Én kb. 1 hónapja kezdtem el a (Candida diétát+Orungál candidaölő gyógyszert+progastro pro -és prebioticum. ) A diéta kezdi tönkretenni a gyomromat. Nagyon érzékeny lett mindenre. Egyébként nekem refluxként mutatkozik a candida. Van olyan tapasztalat, hogy rendkívül felerősödnek az eredeti betegség tünetei a diéta alatt? Én nagyon szenvedek a rossz közérzetem , hányinger és sok sav miatt, sőt a bőröm is el kezdett égni. Ez lehet az elhalt gombák toxinja okozta tünet? Mik a tapasztalatok?

        Köszönöm előre is válaszodat!
        Üdv.: M. Erika

  2. Dia szerint:

    Szia! És mi a helyzet a kálciummal? Nem szükségszerű pótolni? Valamint tudatosan állítod össze a mindennapi betevőket, vagy amit megkívánsz? Akartam venni szójatejet és szójatejfölt is, de mindenhol csak olyat találtam, amiben van cukor…. Te milyet vagy hol veszed?

    • Vegida szerint:

      Blogomban írtam a tej és kálcium kapcsolatáról, bemásolnám ezt a részt:
      “Kálcium és fehérje:
      Az állati fehérjék (a tej esetében a kazein és a tejsavó) gátolja a szervezet D-vitamin előállítását. Emellett a tartósan magas kálcium bevitel a D-vitamin lebomlásához vezet. Az így kialakult tartósan alacsony D vitamin szint daganatos betegségekhez, csontritkuláshoz vezethet. Emellett az állati fehérjék savasítják a szervezetet. A szervezetnek meg kell szüntetnie a savasságot, amit kálciummal végez el, amit a csontokból von el. Hiába visszük be tejjel kálciumot, a tejjel együtt el is vonjuk azt.
      Abban az esetben, ha a kálcium bevitel miatt fogyasztod a tejet, a következő növényeket javaslom tej helyett, mint kálciumforrások: brokkoli, tökmag, szezámmag, chia mag, leveles kel, avokádó, mandula, articsóka, karalábé, zeller, kelbimbó, káposzta, zöldbab, kókuszhús, spenót, spárga, vöröshagyma.”
      (Forrás: Kína tanulmány)
      A könyvben még olyan statisztikákat is láthatunk (de talán a neten böngészve is találni erre vonatkozó statisztikákat), amelyek rámutatnak, hogy a sok tejet fogyasztó emberek körében magas a csontritkulás előfordulása..
      A termékeket és a lelőhelyeiket megírnám neked e-mailben.
      Nem állítom össze tudatosan a napi/heti ételeimet, inkább csak arra törekszem, hogy amit lehet fogyasztani, azokból próbálok mindent enni és változatossá tenni az összeállítást. Egyedül arra figyelek, hogy minden héten megigyam a 2-4 turmixadagomat, amit különféle zöldségekből és gyümölcsökből készítek, hol valamilyen növényi itallal, hol sima vízzel. Például: cékla, mángold levél, spenót, sóska, körte, alma, barack, citrom, erdei gyümölcsök, eper, citromfű.. Jó kis vitamin és rost bomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük