Candida diéta alatt javasolt a kávé fogyasztását egy időre elhagynunk, vagy legalább csökkenteni azt. Ez savasító hatásának köszönhető. A savas közeggel kedvezünk a gombafajoknak, tehát lassabbá válhat a gyógyulás.Nem lehet könnyű száműzni a kávét azoknak, akiknek a fogyasztása beépült a mindennapi rutinba. Még én is elcsábultam, mikor párom kapott egy nagyon finom török mogyorós kávékülönlegességet (egyébként nem, vagy csak ritkán iszom kávét). Ebből viszont heti néhány alkalommal ittam. Rizstejjel nagyon finomnak találtam, főleg a zabkekszem mellé. Nem gondoltam, hogy megárthat, ámde megártott. Mivel hasi panaszaim fokozódtak, nem ittam tovább.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy te is rosszul leszel, de azt tanácsolom, próbálj ki egy alternatívát, ami nem csak, hogy hasonlít a kávéhoz, de jó hatással van bélrendszerünkre is. Ez a kávé helyettesítő a cikória növény.A cikória egy zöldségnövény, amelynek gyökerét használják fel pótkávé készítésre, illetve inulin kinyerésre. A benne található inulin egy emészthető rost fajta. Mint rost, jó hatással van az emésztésre, és támogatja bélrendszerünket. Ez a rost adja a cikória kávé jellegzetes, kesernyés ízét. Személy szerint nekem nehéz volt megszoknom ezt az új ízt, mégis, jótékony hatása miatt, sűrűn kerül a bögrémbe. Én 100% cikória gyökér tartalmú kávét ittam, amit forrázás után le kellett szűrni, de kapható instant változatban is, üvegben, vagy kis tasakos csomagolásban, mint a hagyományos instant kávé. Általában rizstejjel, édesítővel, és fahéjjal turbóztam fel.
Ha rendszeresen fogyasztottál kávét, érdemes lecserélned egy időre szeretett kis italodat, a gyógyulás érdekében, és megkóstolni a cikóriát. Növényi tejekkel tudod keverni (véleményem szerint a rizstej illik hozzá leginkább, vagy a kókusztejpor ). Édesítőket, aromákat tudsz használni hozzá, mint például a fahéj, vagy vanília. Ha mégsem ízlik a 100% cikória kávé íz, nézz szét különböző üzletekben, vagy bio boltokban. Találni fogsz olyan kávés italokat, instant kávét, amelyek vegyesen tartalmaznak őrült cikóriát és kávébabot is. Így közelebb kerülsz kedvelt kávéd ízéhez, de mégis egy, a candida szempontjából egészségesebb verzióban.