Áfonyás kölespite

Töltelék:

  • 200 g köles
  • csicseriborsó konzerv leve
  • vanília rúd / vaníliapor
  • édesítő
  • 1 marék áfonya

Pite:

  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 180 g enyhén megolvasztott növényi vaj
  • 140 g édesítő
  • (minden pite receptem hasonló alapokon nyugszik*)

200 g kölest megfőzünk édes vízben. Körülbelül 6,5 deci vizet fog magába szívni. Miután megfőtt (~15 perc), félretesszük hülni. Ezalatt elkészítjük a pite tésztát. A hozzávalókat összegyúrjuk. Egy fél maréknyit félreteszünk a díszítéshez, a nagyobb adag tésztát pedig kinyújtjuk. Érdemes sütőpapíron végezni a nyújtást, mert így könnyedén át tudjuk helyezni azzal együtt a sütőformánkba. Én 25 cm átmérőjű tepsit használtam. A pite pereme legalább 2 ujjnyi vastagságú kell, hogy legyen. Szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy tudjon levegőzni (így nem púposodik fel sütés közben), majd rakjuk a sütőbe, 180 fokon 20 percig.

Ez idő alatt be tudjuk fejezni a tölteléket. Verjük fel a csicserikonzerv levét. Körülbelül 4-5 perc után szilárdul meg. Ekkor adjunk hozzá édesítőt, s verjük tovább 1-2 percig. Nem lesz szükség a teljes adagra (általában 8 deci habot kapok 1 konzervléből). Körülbelül 3-4 decit keverjünk csak a köleskrémhez, édesítsük ízlés szerint, szórjuk bele a vanília aromát, s keverjük össze. Habos krémes állagot kell kapnunk. (Minél több csicserihabot keverünk bele, annál lazább és habosabb lesz a sütés utáni eredmény, viszont egyre kevésbé szeletelhető.)

Miután elkészült a töltelék, a maradék tésztát kinyújtottam, és ívesen csíkokat vagdostam belőle, jobb híján pizzaszeletelővel : ). Rácsozni is lehet, de ki is hagyható ez a procedúra, s tésztacsíkok helyett az egész pitét beboríthatjuk áfonyával.

Miután lejárt a 20 perc sütési idő, vegyük ki a pitét, öntsük a közepébe a köleskrémet és egyengessük el. Ezután körbe tudjuk rakni a tetejét a tésztacsíkokkal, majd vissza a sütőbe, ~15 percig, 180 fokon. Az idő lejárta után vegyük ki, s hagyjuk 40-50 percig hűlni szeletelés előtt. Mikor kivettem a pitét, nagyon remegett a közepe, de langyosra hülés után már szuperül lehetett szelni. A tetejét még porcukroztam (darált édesítő) és megszórtam áfonyával. Új kedvenc lett. : )

További receptekért IDE KATTINTVA tudsz feliratkozni.


A csicserihab krémként való sütésének ötletéért köszönet jár Nórinak, a mindenmentes.hu oldal szerzőjének.

afonya

afonya1

afonya6

kölespite

afonya10

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.