Almás rácsos pite

A töltelék hozzávalói:

  • 1 kg alma
  • 1 csomag vaníliás (zab)pudingpor
  • 2-3 dl rizstej / kókusztej / sima víz
  • fahéj

Tésztához:

  • 350 tönkölyliszt
  • 150 g édesítő
  • 180 g növényi vaj/ ~150 g kókuszzsír

Elkészítjük a pite tésztánkat.  A lisztet, vajat és édesítőt összegyúrjuk. Egy maréknyi tésztát félreteszünk, amiből majd a csíkokat gyúrjuk. Ezután a nagyobb adag tésztát megpróbáljuk viszonylag kerek formára nyújtani. A nyújtást sütőpapíron végzem, így könnyebben át tudom helyezni a sütőformámba (25 cm átmérőjű). Körülbelül 2 ujjnyi vastagságú peremet kell készítenünk a pitének. Ha nem sikerül nyújtáskor teljesen kinyújtani, utólag is hozzátapasztgathatjuk a peremét, miután belehelyeztük a sütőformába. Szurkáljuk meg villával a tésztát pár helyen, majd rakjuk a sütőbe. 20 percig 180 fokon sütjük.

Miközben sül, elkészítjük a tölteléket. Lereszeljük/feldaraboljuk az almákat és feltesszük párolni 2-3 dl növényi tejjel vagy vízzel. Szórjunk bele fahéjat is. Pár perc elteltével hozzáadjuk a már elkevert pudingport és édesítőt, s csomómentesre főzzük. A maradék tésztából gyúrjunk hosszúkás darabokat, amivel majd rácsozzuk a tetejét.

A 20 perc lejárta után kivesszük a tésztát a sütőből és beleöntjük az almás krémet, majd a tésztacsíkokból berácsozzuk a tetejét. További 15-20 percig sütjük, míg összesül a krém. Érdemes picit várni szeletelés előtt. Túl sokat nem kell, mivel a pudingkrém jól összetartja a tölteléket. Én még megszórtam a tetejét por”cukorral”, amit az édesítőből daráltam.

almas-pite3

almas-pite

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük