Csokis-mogyorós batyu

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 250 g növényi margarin
  • 150 g édesítő
  • nagy csipet só
  • 0,8-0,9 dl víz

Töltelék: házi mogyorókrém

  • 150 g darált törökmogyoró
  • édesítő és kakaópor ízlés szerint
  • 1-2 kk kókuszzsír

Már régóta motoszkált a fejemben egy töltött kekszféleség elkészítése, és az anyutól kapott mogyoró meg is adta a löketet hozzá : ). Miután megtörtem a mogyorókat, megpirítottam őket egy serpenyőben. Miután kihültek, beledobáltam egy aprítóba, ami összedarálta. Ezután hozzáadtam még pár kanál édesítőt és 1 kk kakaóport. Zsiradékból is  tegyünk bele, de csak annyit, ami által az aprítónk krémmé tudja varázsolni a mogyorót. Ez nagyjából 1-2 kk kókuszzsírt jelent.( Ha túl sokat adunk hozzá, túlságosan folyóssá válik). Kapcsoljuk be még egyszer a gépet, s kb 15-20 mp alatt el is készül a mogyorókrémünk.

A tészta hozzávalóit összegyegyúrtam, de hozzá kellett még adnom egy kevés folyadékot, hogy szépen összeálljon (kb 0,8 dl víz). Az összegyúrt tésztát vékonyra nyújtottam. Egy kisebb műanyag vödörrel szaggattam ki  a formákat, melyek közepére 2 kiskanálnyi mogyorókrémet tettem. Ezután óvatosan félbehajtottam és összecsippentettem a tészta szélét, lentről felfele haladva. Így a mogyorókrém a közepén maradt. Villával még meg kell nyomkodni a szélét, hogy rendesen összeragadjon. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütőttem.

A tetejét kedvünk szerint díszíthetjük. Én csokimázzal kentem meg (50 g margarint megolvasztottam, majd hozzákevertem édesítőt és kakaóport), valamint “porcukorral” (darált édesítő) szórtam meg. Jó nassolást! 🙂