Hozzávalók
A tésztához:
- 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g növényi margarin
- 200 g édesítő
- 1 púpos kk szódabirkarbóna
- 1 púpus kiskanál aszkorbinsav / 1 ek citromlé
- csipetnyi só
- 2,5 dl növényi tej (szójatejet használtam)
Töltelékhez és öntethez:
- 120 g darált dió
- 20-30 g olvasztott növényi margarin
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- vanília aroma (elhagyható)
- 6-7 dl növényi tej
- fahéj, édesítő ízlés szerint
Kisebb kihívás volt tojás, fehér liszt és élesztő nélkül elkészíteni ezt a ételt, de a végeredmény mégis ugyanolyan finom lett, csak egészségesebb kivitelben. : )
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy nagyobb edényben, készítsünk mélyedést a közepére, öntsük bele a növényi tejet, s dolgozzuk össze. Ezután öntsük hozzá a megolvasztott margarint is, s gyúrjuk újra össze az alapanyagokat. Nem gond, ha ragadós marad a tészta. Ezután fedjük le a tálat, s hagyjuk a tésztát pihenni 1,5 órán át, lefedve, meleg helyen. Legnagyobb meglepetésemre megkelt a tésztám! Az aszkorbinsav+ szódabikarbóna+meleg megtette a hatását. Boldogság volt a köbön. : ) Pihentetés után ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát, s szaggasunk ki belőle darabokat. Vegyünk elő egy sütőformát, vajazzuk és lisztezzük ki vékonyan az alját, s szórjuk meg dióval és édesítővel. Ezután lazán rakosgassuk le a kiszaggatott tésztadarabokat, kenjük meg őket olvasztott vajjal és szórjuk meg újra bőségesen dióval és édesítővel. Ezt ismételjük meg addig, amíg el nem fogynak a tésztadarabok. Én a rétegek közé még fahéjat is szórtam. Az így elkészült „galuskatortát” helyezzük 180 fokos sütőbe és süssük 25-30 percig.
Míg sül, készítsük el a vaníliás öntetet. 6-7 dl növényi tejben főzzünk meg egy tasak vaníliás pudingot és édesítsük ízlés szerint. Én kevertem még hozzá vaníliaport, hogy erőteljesebb legyen az aromája.
A megsült galuskák finom puhák voltak, a legfelső réteg pedig enyhén ropogós. Vaníliás öntettel mennyei volt az ízhatás. Nekünk nagyon ízlett, remélem neked is fog. : )