Hamis túrógombóc

Hozzávalók:

  • 1 db natúr ízű tofu tömb (300 g)
  • 1 dl víz + 10 kk édesítő
  • 140-150 g teljes kiőrlésű tönkölydara
  • 100 g édesítő
  • 2 ek citromlé/ reszelt citromhéj

Öntet:

  • 500 ml szójatejföl (1 vödör)
  • vanília aroma, édesítő
  • 70 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • fahéj

Többször láttam már kölesgombóc recepteket, mint hamis túrógombócokat, viszont számomra a köles sem állagában, sem ízében nem hasonlít a túróéhoz. Így tofuval próbálkoztam. Egyrészt állagra szinte teljesen “túrós”, másrészt pedig, szeretek tofuval dolgozni. A nyers tofuízt nem kedvelem annyira, viszont hőkezelve és fűszerezve nagyon finom ételeket lehet készíteni belőle. És, ahogy ez a recept is bizonyítja, nem csak sós ételeket. A végeredmény szerintem nagyon finom lett. Ajánlom mindenkinek, akinek hiányzik a túrógombócos “feeling”. : ) Így készítettem:

A tofutömböt aprítóban szétaprítottam, hozzáöntöttem 1 dl langyos vizet, amiben előzőleg feloldottam 10 kk édesítőt, majd összekevertem. Krémtúró állaga lett. Fél óráig állni hagytam, hogy magába szívja az édes ízt. (Ha nem akarunk várakozni, hát ne hagyjuk állni, de könnyen el lehet tölteni közben az időt, egy jó kis könyv társaságában például. 🙂 ) Pihentetés után hozzáadtam 150 g tönkölydarát, 2 ek citromlét, 100 g édesítőt, és jól összekevertem. Szintén egy kis pihentetés következett (60 perc, nem kihagyható – mostmár muszáj kézbevenni egy könyvet), hogy megduzzadjon a dara. Ezután kis gombócokat formáztam, és félig lobogó vízben megfőztem (4-5 perc, míg feljönnek a víz tetejére). Míg főttek, gyorsan elkészítettem az öntetet: 500 ml szójatejfölbe beleszórtam vanília aromát + édesítőt, és összekevertem. Kóstolással teszteltem. A zsemlemorzsát megpirítottam egy serpenyőben. Pirulás után elkevertem benne 3-4 kis kanál fahéjat (isteni lett). A gombócokat kivettem a vízből, jól meghempergettem a zsemlemorzsában, majd leöntöttem az öntettel. Így születtek eme hamísithatatlan hamis túrógombócok*. : ))

*10 db közepes méretű gombóc készült.


További receptekért ide kattintva tudsz feliratkozni.