Hozzávalók:
- 250 g kesudió
- 165 ml kókuszkrém konzerv
- rizstejszín+ kakaó/ zabpuding (elhagyható)
- pár szem eper
- házi zabkeksz (recept itt)
- kevés rizstej/kókusztej
Ezt a tortát a második hónap végén készítettem el, addig nem fogyasztottam kesudiót, s epret sem. Mennyei jutalom volt.
A kesudiót áztassuk be vízben. Ha csak sózottat találunk, az sem gond, beáztatás előtt egyszerűen mossuk le róla sót.
A zabkekszet készítsük el a recept alapján (jelen esetben elegendő lesz 250 g zabliszt), majd ha kihűlt, törjük, morzsáljuk össze. Ezután lassan adagoljunk hozzá kevés növényi tejet, s közben gyurmázzuk össze, míg puha, formázható tésztává nem áll össze. A kekszmasszánkat egy magasabb peremű kerek tál/tortaforma aljára belenyomkodjuk, s elegyengetjük. Én egy 23 cm átmérőjű tálat találtam, amibe sütőpapírt helyeztem, hogy hűtés után könnyebben ki tudjam emelni a tortát.
A kesudió krémhez szükségünk lesz egy aprítóra, amiben ledaráljuk (miután leszűrtük róla a vizet). Türelmesen aprítsuk, mert kell hozzá idő, hogy egyre kisebb szemű legyen. Mikor már nem tudunk rajta többet krémesíteni, adjuk hozzá a kókuszkrémet, s az édesítőt (ízlés szerint pár kanállal). A kókuszkrémnek és a további aprításnak köszönhetően teljesen homogén krémes masszát fogunk kapni. Ezt rásimítjuk a kekszes alapra. A tetejét én kevés rizstejszínben elkevert kakaós krémmel öntöttem le, de akár készíthetsz kakaós, vaníliás pudingot is. Ez esetben 300-350 ml növényi tejben főzz meg 40 g zabpudingport, hogy sűrű legyen. Pakolhatsz egyszerűen csak gyümölcsöket is a tetejére, krém nélkül. Mindenhogyan finom lesz. : )