Körtés pite

Hozzávalók:

  • 1 kg körte
  • 1 csomag vaníliás (zab)pudingpor
  • 2-3 dl rizstej / kókusztej / sima víz
  • 300 tönkölyliszt
  • 140 g édesítő
  • 180 g növényi vaj/ ~150 g kókuszzsír

Elkészítjük a pite tésztánkat. Jelen esetben kókuszzsírral kísérleteztem, próbálok kevesebb vajat használni a konyhában (nem mindig sikerül). A lisztet, kókuszzsírt és édesítőt összegyúrjuk. Ezután kerek formára nyújtjuk. Ezzel akadnak még nehézségeim, de azért összejön. A nyújtást sütőpapíron végzem, így könnyebben át tudom helyezni a sütőformámba (25 cm átmérőjű). A pereme nekem nem lett tökéletes, így “tapasztgattam, vakolgattam” még. : ) Sütőben 20 percig 180 fokon sütjük.

Miközben sül, elkészítjük a tölteléket. Lereszeljük a körtéket (vagy feldaraboljuk), s feltesszük párolni 2-3 dl növényi tejjel, vagy vízzel. Pár perc elteltével hozzáadjuk a már elkevert pudingport és édesítőt, és csomómentesre főzzük. 20 perc után kivesszük a tésztát a sütőből, és beleöntjük a körtés krémet. További 10 percig sütjük, míg összesül a krém. Érdemes picit várni szeletelés előtt. Nagyon szeretem ezt a sütit, mert finom, és gyorsan el tudom készíteni, ha gyümölcsösre vágyom.

Amikor növényi vajjal készítettem pitét, 20-20 percig sütöttem. Ennek mintájára a kókuszzsíros tésztát is 20-20 percig sütöttem, de mivel keményebbre sült, így 20, majd a töltelék ráöntése után 10 percet javaslok. Kevésbé éreztem omlósnak a kókuszzsíros tönkölytésztát, de így is remekül kiegészítette a krémes tölteléket.

kortes-pite

kortes-pite2

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.