Tökös gibanica

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 250 g növényi margarin
  • 100 g édesítő
  • nagy csipet só
  • 0,8-0,9 dl víz

Töltelék:

  • 1 kg reszelt sütőtök
  • fahéj, édesítő ízlés szerint
  • pár kanál zabkorpa

Párom anyukájától sütőtököt kaptunk a héten, úgyhogy végre elkészítettem egyik gyerekkori kedvenc süteményem, az úgynevezett gibanicát. : ) Két közepes tököt lereszeltem, s hozzákevertem pár kanál édesítőt és jó sok fahéjat. A tészta hozzávalóit nagyjából összegyegyúrtam, majd adtam még hozzá kevéske vizet és nyújtható gombóccá gyúrtam. Kétfele osztottam a gombócot, az egyik kinyújtott tésztaréteg került alulra (sütőpapíros tepsibe, 20×30 cm). Ezt megszórtam zabkorpával, hogy felszívja a reszelt tök levét, amit elegyengettem a tésztán. Ezután óvatosan ráhelyeztem a másik kinyújtott tésztaréteget és megszúrkáltam villával a tetejét. 35-40 percig sütőttem, 180 fokos sütőben. Mikor kivettem, nedves konyharuhával terítettem le, hogy megpuhuljon a felső réteg tészta. Miután kihült, “porcukorral” (darált édesítő) szórtam meg.

gibanica

gibanica2

visszanyil