Vegida csíkos-kókuszos

Piskótához:

  • 100 g hajdina liszt
  • 120 g édesítő
  • 2 ek kakaó
  • 150 dl növényi tej
  • 70 g növényi margarin

Kókuszos krémhez:

  • ~130 g kókuszreszelék
  • 1 db csicseriborsó konzerv leve (1,9-2 dl)
  • 150 g édesítő

Vaníliás krémhez:

  • 250 g köles
  • 7,5 dl növényi tej / víz
  • vanília rúd/vaníliapor
  • 200 g édesítő
  • 50 g növényi vaj (elhagyható)

Csokimázhoz:

  • 70 g növényi vaj
  • 3 tk kakaó
  • 9 tk édesítő
  • pár csepp növényi tej (elhagyható)

Óriási kedvencem ez a süti. Az eredeti receptben a sárga krém rengeteg tojássárgájából készült, a fehérje részét pedig a kókuszos réteghez keverték. Viszont most is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nincs szükség tojásra az ételek készítéséhez. A kölesből mennyei vaníliás krémet tudunk készíteni. Ráadásul, ha még vajat is teszünk bele, meglepően hasonlítani fog a tojásos krém ízéhez, de mégsem tojásos, és ez a legjobb:)). A csicseriborsó leve pedig tökéletes tojásfehérje helyettesítő. A piskótához először zablisztet mértem ki, majd eszembe a gluténmentes browniem piskótája (recept itt), úgyhogy hajdina lisztre cseréltem. Így már gluténmentessé is vált. Lássuk hát, hogyan készül.

Készítsük el először a sárga krémet. 250 g kölest főzzünk meg növényi tejben (körülbelül 7,5 dl folyadékkal lesz sűrű, nem szétfolyós állagú). Mehet bele az édesítő és a vanília is. Miután megfőtt, adjuk hozzá a vajat és keverjük el, míg elolvad. Ezután botmixerrel dolgozzuk simára (vagy amivel tudjuk). Ez fontos kelléke a manővernek, ettől lesz igazán lágy és krémes. Tegyük félre hűlni, és készítsük el a piskótát.

A piskótához összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd beleöntjük a megolvasztott vajat és a növényi tejet. Kézi mixerrel elkeverjük, majd egy sütőtálba öntjük. Én egy 25 cm átmérőjű kerek tálat használtam, sütőpapírral. 170 fokos sütőbe tesszük, 15 percre. Míg sül, fel tudjuk verni a csicserikonzerv levét (5-6 perc), majd beleszórjuk az édesítőt és tovább verjük még pár percig. Ezután keverjük bele a kókuszreszeléket is, de fakanállal. Ha túl sok kókuszt rakunk bele, arányaiban kevés lesz hozzá a hab, (elveszik a kókuszreszelék között), és szárazabb, morzsálódósabb réteget kapunk, ami nem túl jó. A hab a kötőanyagunk és ez adja meg egyben a nedvességét is, úgyhogy figyelmesen és apránként adagolva szórjuk és keverjük bele a kókuszreszeléket, hogy habos masszát kapjunk. Miután lejárt a 15 perc sütési idő, vegyük ki a piskótát és simítsuk rá a kókuszos réteget. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 8-10 percig. Sok idő nem kell, a lényeg, hogy kicsit összesüljön. Ezután vegyük ki a sütőből. A sütőpapírt le kell operálnunk a piskótáról, úgyhogy vegyük ki a piskótát sütőpapírostul a tálból, majd egy tálca segítségével fordítsuk meg, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd fordítsuk vissza. Nálam röpködtek közben a kókuszdarabok, de nem volt vészes. :)) Ezután kenjük rá a köleskrémet, majd készítsük el a csokimázt. Mikróban félig megolvasztjuk a vajat (~20-30 mp), majd kis kanállal összekeverjük, míg az egész egybeolvad. Ekkor tegyük bele az édesítőt és a kakaót, s folytassuk a kevergetést, míg krémes nem lesz. Kenjük meg vele a sütemény tetejét, szórjuk meg kókuszreszelékkel, s tegyük a hűtőbe. Fél óra múlva élvezhetjük munkánk gyümölcsét. : )

dsc01359

dsc01369

dsc01386

dsc01378

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.