Piskótához:
- 70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 g lenmagliszt (tojáspótló)
- ~ 190 ml csicseri konzerv lé (240 grammos konzerv)
- 25 g növényi vaj
- 90 g édesítő
- citromlé
“Bounty” krémhez:
- 300 ml sűrített kókusztej/ kókuszkrém
- 80 g kókuszreszelék
- 1-2 ek útifűmaghéjliszt
- kakaó, édesítő
Ezt a receptet a klasszikus lekváros piskóta tekercs ihlette bennem. A lekvárosat nem kedvelem annyira, a csokis-kókuszos változat viszont annál inkább érdekelt. : )
A hagyományos piskótatekercs felvert fehérjehabból és sárgájából készül, de ismét bebizonyosodott, hogy nincs szükség tojásra ahhoz, hogy sikerüljön a süteményünk. Miközben néztem a hagyományos recept készítését, azon gondolkodtam, mivel tudnám helyettesíteni a tojásfehérjét illetve sárgáját. Gondoltam keresek valamit, ami szín/állag alapján hasonlít a fehérjére, és valamit, ami a sárgájára. Teljesen képtelen ötletnek tünt, de jobbat nem tudtam. Felvertem hát egy csicseri konzerv levét habbá (körülbelül 5-6 percig), és félretettem.
Egy másik tálba 5 kis kanál növényi vajat tettem, pusztán az alapján, hogy a hagyományos receptben 5 tojássárgáját használtak (ez 25 grammnak felelt meg). A vajat megszórtam 90 g édesítővel, és elkezdtem kézi mixerrel összekeverni őket. Természetesen nem lett dús és habos, mintha tojássárgájából kevertem volna, de folytattam a receptet, és belekevertem a csicseri habot. Ekkor az egész szépen összeesett (majdnem én is), de nem volt mit tenni, belekevertem a lisztet is aprénként(előtte a lisztben elkevertem 10 g lenmaglisztet) , valamint egy kanál citromlét. A kapott tésztát elegyengettem sütőpapíron egy 20×30-as tepsiben, majd 180 fokon 25 percig sütöttem. Mit mondhatnék, nagyon izgultam miközben sült. Valami olyasmi járt a fejemben, hogy tuti elolvad az egész, de megsült! :)) Sütés után azonnal kiborítottam egy tálcára, leszedtem a sütőpapírt (nagyon könnyedén elvált a piskótától), és óvatosan feltekertem tekercs formára. Alig tört meg pár helyen. Úgy hagytam, s nekiláttam a töltelékhez.
.A kókusztejet összekevertem pár kanál édesítővel, kakaóval és ~ 80 gramm kókuszreszelékkel. Kevertem hozzá pár kanál útifűmaghéjlisztet, amitől szépen besűrűsödött. Ezután megkentem a kiterített piskótát, majd óvatosan feltekertem (ismét). Csokimázzal díszitettem (kevés olvasztott vaj, édesítő és kakaó). Valami mennyei lett az eredmény, párommal pillanatok alatt befaltuk. : )
Körülbelül 16-17 szeletet tudtam vágni (a vastagság a képeken látszik) a tekercsből. Nagyon hamar elfogyott, úgyhogy bőven számolhatod duplán a hozzávalókat, hogy legalább 2 tekercset tudj készíteni. : ) Ha vastagabb piskótát szeretnél, használhatsz kisebb tepsit.