Hozzávalók az alaphoz:
- 300 g reszelt alma
- 150 g (finomszemű) zabpehely
- 4-5 ek citromlé
- 140 g édesítő
- őrölt fahéj
Krémhez:
- 4 dl növényi ital (jelen esetben szójatej)
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 10 g stabark (növényi zselésítő por)
- 3-4 ek szójatejföl (elhagyható)
- 2-3 ek darált dió (elhagyható)
- édesítő
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a 150 g zabpelyhet, édesítőt és megszórjuk fahéjjal. Hozzáöntünk 4-5 evőkanál citromlét is, és összegyúrjuk a masszát. Egy kerek sütőformában (25 cm átmérőjű) szépen el tudjuk oszlatni, mivel jól formázható. A sütőforma alján nyomkodjuk szét a masszát, majd nyomkodjuk fel a szélére is, hogy ujjnyi vastagságú peremet kapjunk. Sütőben elég 10-12 percig sütni, 180 fokon, ezalatt teljesen összesül a tortalap.
Közben el tudjuk készíteni a krémes tölteléket. 4 dl növényi tejben főzzünk meg 1 tasak pudingport. Édesítsük. Én kevertem bele pár kanál szójatejfölt, ettől “tejesebb” krémes lesz az íze. Ezután lassan szórjuk bele a stabark zselésítőt folyamatos kevergetés mellett, ügyelve arra, hogy ne váljon csomóssá. Nagy lángon főzzük és kevergessük, míg forrni kezd és míg be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről és önstük a tortalap közepébe. Simítsuk el és hagyjuk kicsit hűlni. Megszórhatjuk darált dióval és fahéjjal a tetejét, majd tegyük hűtőbe és 30 perc múlva már szeletelhető is. Finom&könnyed süti, egymással harmonizáló ízekkel. : )