Répás zabfasírt:
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 nagy répa
- ~100 g finomszemű zabpehely (1 bögre)
- fűszerek
Gabonakolbászos fasírt:
- ~140 g gabonakolbász (1 rúd)
- pirospaprika, fűszerek
- 1 db hagyma
- 5-6 ek csicseriborsó liszt
A zöldség-, és gabonafasírtok a kedvenc ételeim közé tartoznak. Nagyon finomak és számtalan variációban elkészíthetők. A répás zabfasírot a következőképpen készítettem: egy nagy tálban összetörtem a csicseriborsót (krumplinyomóval) és belereszeltem a répákat. Egy bögre zabpelyhet felöntöttem kevés vízzel, annyival, hogy épp ellepje. Pár percig vártam, hogy magába szívja a vizet, majd ezt is a tálba öntöttem. Ízesítettem (só, bors, fokhagymapor, kurkuma, stb.), összekevertem az alapanyagokat, és máris formázható masszát kaptam, amit már csak ki kellett sütni.
Gabonakolbászos fasírt: bioboltokban sokféle gabonakolbásszal találkozhatsz. Nekem egyik kedvencem egy füstölt féle “kolbász”. Eléggé morzsalékony fajta, így pont tökéletes alap fasírthoz. A hagyma dinsztelésével kezdtem, majd hozzáadtam a szétmorzsolt gabonakolbászhoz. Mivel kell egy összekötő anyag, hozzáadtam pár kanál csicseriborsó lisztet. Látni fogjuk majd. jhogy mennyi kell belőle, attól is függ, mennyi gabonakolbásszal készítjük. A lényeg, hogy nagyjából gyúrmázható sűrűbb masszát kapjunk. A csicseri liszt szépen összefogja az alapanyagokat. Ne felejtsük el fűszerezni (én pirospaprikát is tettem bele). Ha túl száraz a massza, adjunk hozzá kevés vizet. Elrontani nem fogjuk tudni, megkóstolható fűszerezés után, illetve próbasütést is tudunk végezni. Ha hígabbra sikerül a massza, akkor sincs baj, 2 kanál segítségével bele tudjuk helyezni a serpenyőbe, s amint forró olaj éri, megkeményedik és nem fog szétfolyni. A zöldségfasírtok hamar megsülnek és nem igényelnek sok olajat.

Köret: sütőben sült répachips és krumpli. Mártogatós: szójatejföl feketesóval keverve (majonézhez hasonló ízt kap).

Köret: spenótos tönkölytészta.
Szia! A répás zabfasírt isteni finom…..volt…!
Legközelebb megpróbálom sütőben sütni.
Köszönöm.
Szuper a honlapod Dajana, lopok néhány receptet! 😉
Puszi, Judit