Hozzávalók:
- 1-2 db brokkoli
- besamel mártás∗/ szójatejföl
- 150 g szójakocka
- 1 db hagyma
- pirospaprika
- 125 gramm barna rizss
- csicseriborsó liszt∗
A brokkolit rózsáira szedjük és megfőzzük. A barna rizst szintén megfőzzük. A szójakockákat sós vízben körülbelül 40-50 percig főzzük. Utána leszűrjük róla a vizet, és megpirítjuk a felkockázott hagymánkkal együtt egy serpenyőben. Öntsünk hozzá vizet, ha szükséges (a szaftosság miatt). Szórjuk meg pirospaprikával, fűszerekkel, majd keverjük össze a megfőtt rizzsel. Már csak a rétegezés van hátra. A tál aljára kerül a rizses szójamassza, majd rá a megfőtt brokkoli darabok. Leöntjük besamellel vagy szójatejföllel, és 30-40 percig 200 fokon sütjük.
∗Utólag elmondhatom, hogy miután elegyengettük a tepsiben a rizses masszát, érdemes leönteni csicseriborsó lisztes vízzel a tetejét, hogy összetartsa a rizs szemeket. Ehhez 2-3 kanál csicseri lisztet keverjünk el pár kanál vízzel, annyival, hogy folyós lét kapjunk. Sózzuk meg, öntsük a rizsre, s rázogassuk meg a tepsit, hogy befolyjon a szemek közé.
∗Így készítem a mártást:
- 100 g hajdinaliszt/ 4-5 kanál
- 500-600 ml zabtej
- só, bors, őrölt babérlevél, fokhagymapor
Pár kanál hajdinalisztet megpirítunk kókuszolajon, majd lassan hozzáöntjük a zabtejet. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük. A fűszereket kedvedre tudod variálni. Növényi tejek közül a zabtejet ajánlom.