Hozzávalók:
- 1-2 db karfiol
- besamel mártás∗/ szójatejföl
- 100 g szójagranulátum
- 1 db hagyma
- pirospaprika
- 125 g barna rizs
Ez a verzió besamel mártással készült, de készítheted szójatejföllel is. A karfiolt rózsáira szedjük és megfőzzük. A barna rizst szintén megfőzzük. A szójagranulátumot sós vízben, körülbelül 30 percig főzzük. Ez fogja helyettesíteni a darált húst. Utána leszűrjük róla a vizet, s megpirítjuk egy wokban, a felkockázott hagymánkkal. Pirospaprikával megszórjuk, ízesítjük, majd elkeverjük a megfőtt rizzsel. Ezután már csak a rétegezés van hátra. A tál aljára kerül a rizses szója massza, majd rá a karfiol darabok. Leöntjük besamellel, vagy szójatejföllel, s 40 percig, 200 fokon sütjük.
∗Így készítem a mártást:
- 100 g hajdinaliszt/ 4-5 kanál
- 500-600 ml zabtej
- só, bors, őrölt babérlevél, fokhagyma por
Pár kanál hajdinalisztet megpirítunk kókuszolajon, majd lassan hozzáöntjük a zabtejet. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük. A fűszereket kedvedre tudod variálni. Növényi tejek közül a zabtejet ajánlom.