Hozzávalók:
- 1 csomag szójaszelet (100 g)
- pár kanál csicseriborsó liszt
- tönköly zsemlemorzsa
- saláta mix
- kész csicseriborsó (konzerv)
- 1 csomag barna rizs
- bab és répa (a szószhoz)
Legtöbbször egytálételeket főzök, úgyhogy ideje volt elkészítenem egy másfajta fogást. Erre leginkább hétvégén kerül sor. Lássunk is hozzá.
Érdemes a szósszal kezdeni. Ehhez jól megfőzünk pár maroknyi babot és pár darab répát. Hogy össze tudjuk turmixolni és, hogy simává váljon, miután beletettük őket a turmixgépbe, öntsünk hozzá keveset a főzőléből. Ízesítsük ízlés szerint, s kezdjük el turmixolni. Turmixolás közben látni fogjuk, kell-e még bele főzőlé. Sima és krémes szószt fogunk kapni.
A szójaszeleteket is feltesszük főni sós vízben (miközben fő a bab), körülbelül 40-50 percig. Miután megduzzadtak, kinyomkodjuk belőlük a vizet, s fűszerekkel megszórjuk. Ezután bepanírozzuk. Ehhez csicseriborsó lisztet, vizet és tönköly zsemlemorzsát használunk a következőképpen: pár kanál lisztet elkeverünk kevéske vízzel. Annyit keverjünk hozzá, hogy sűrűbb masszát kapjunk. Ezután beleforgatjuk a szójaszeleteket, majd meghempergetjük a panírmorzsában is. Kevés kókuszolajban kisütjük. Csak annyi idő kell neki, amennyi alatt ropogósra sül a bundája.
A körethez megfőzünk egy csomag rizst. Ha van otthon csicseriborsó konzervünk, keverjük össze a rizzsel. Így rendhagyó “rizibizit” kapunk. : ) Kurkumával és himalája sóval ízesítettem. Tetszőleges saláta mixet készíthetünk mellé. (Én tölgysalátát és paradicsomot használtam olíva olajjal meglocsolva).
- A tojás nélküli panírozásról blogomban
- A tönköly zsemlemorzsa még mindig nem tökéletes (az élesztő tartalom miatt), de jobb, mint a sima lisztes változat.
- Még finomabb ropogós bundát kapunk, ha a panírmorzsába is szórunk fűszert/ételízesítőt.
- Különleges ízt adhatunk szószunknak, ha keverünk bele sörélesztőpelyhet.