Rizs chips

Hozzávalók:

  • rizspapír
  • szójaszósz
  • kókuszolaj
  • sörélesztő-pehely
  • füst só

Már többször találkoztam eme ropogtatnivaló receptjével, meg is vettem hozzá a rizspapírt, de mivel ránézésre nem tünt olyan kihagyhatatlanul finomnak ez a fura “korong”, nem nyúltam hozzá. Ezidáig… Azt kell, hogy mondjam, ótejóóóég….! Valami mennyei finom. : ) Nézzük hát, hogyan tudjuk ekészíteni.

Előkészítünk két tálat: az egyikbe hideg vizet öntünk, a másikban összekeverjük a szószt: pár evőkanál sörélesztő-pehely, pár evőkanál szójaszósz, 1 -2 kis kanál kókuszolaj, füst só. A szósz legyen enyhén híg. A rizspapírt vágjuk fel szeletekre (ollóval), majd mártsuk őket a vizes tálba. Pár darabbal kezdjük, és haladjunk sorban. 3-4 másodpercig elég a vízben tartanunk, közben érezni fogjuk, ahogy puhul a “papír”. (Ha túl sokáig ázik, túl puha lesz és nem tudunk vele dolgozni.) Ezután 2 ujjunkkal húzzuk le a csíkokról a felesleges vizet (egyenként) és mártsuk a szószos tálba. (Én egyik felét mártottam csak bele, de meghempergetheted mindkét oldalát.) Miután lehúztad róluk a vizet, akár egyből a tepsibe is rakhatod őket (sütőpapír kötelező), majd ott ecsettel fel tudod vinni rájuk a szószt. Én szórtam még rájuk őrölt cayenne borsot, rozmaringot és fokhagymaport.

170 fokos sütőben süssük és figyeljük a perceket. 10 perc alatt nekem megégett a szósz és keserűvé vált, végül a 6 perc lett a tökéletes. Minél tovább sütjük, annál jobban törik és szárad. Ha eltaláljuk a megfelelő időt, ropogós és puhább részei is lesznek, véleményem szerint úgy a legfinomabb. Készíthetünk vastagabb csíkokat is, ha összeragasztunk 2 csíkot szósszal vagy vízzel (ez esetben 7-8 percig süsd). Vastagabb formában talán még finomabb. Kísérletezz vele bátran, ha többször elkészíted, rá fogsz érezni hogyan kell bánni a “papírral”. Készülj fel rá, hogy nagyon hamar el fog fogyni. Egyszerüen nem lehet abbahagyni a ropogtatást. : )

bacon

bacon2

bacon1

bacon3

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.