Spenótos rakott tál

Hozzávalók:

  • 500 g spenótlevél
  • fokhagyma
  • olívaolaj/ kókuszolaj
  • 1 kg krumpli
  • bolognai mártás
  • besamel mártás

Ennek a receptnek az ötletét egy előző napi bolognaiból megmaradt szósz adta. Tehát a bolognai recept alapján (szójagranulátum, hagyma, paradicsomlé) készítsük el a bolognai mártást. Ezután a besamel mártást is.

A krumplikat megfőzzük, karikákra vágjuk. A spenótot megmossuk, majd kevés ideig pároljuk, olíva olajon, fokhagyma darabokkal. Most már minden készen van. Előveszünk egy nagy tepsit, vagy jénait, amibe rétegezhetünk. Szabályok nincsenek, én krumplival kezdtem, majd besamel öntet, majd kiterített spenótlevelek, bolognai szójaszósz, s újra az egészet elölről, míg el nem fogy. Sütőben fél óráig, 200 fokon sütjük. Melegen folyós, de ha tudunk várni vele, akkor masszívabb állapotban tudjuk a tányérra tenni. Ugyan ki lehet hagyni a szójamártást, de nem érdemes, mert nagyon finomak így együtt ezek az ízek.


Így készítem a besamel mártást:

  • 100 g hajdinaliszt/ 4-5 kanál
  • 500-600 ml zabtej
  • só, bors, őrölt babérlevél, fokhagyma por

Pár kanál hajdinalisztet megpirítunk kókuszolajon, majd lassan hozzáöntjük a zabtejet. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük. A fűszereket kedvedre tudod variálni. Növényi tejből a zabtejet ajánlom.

rakott3

rakott

rakottszelet

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.