Sült babszelet

Hozzávalók:

  • 500 g tarkabab
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 100 g napraforgó mag (elhagyható)
  • 1 db kisebb erőspaprika
  • 2 db zöldpaprika/pritamin paprika/kápia
  • 1 db hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 100 g finomszemű zabpehely / GM változatban csicseriborsó liszt
  • fűszerek

Paradicsomos mázhoz:

  • 250 g paradicsomlé
  • 1 paradicsom
  • édesítő
  • őrölt cayenne bors, só
  • sűrítő liszt (csicseriliszt/útifűmaghéjliszt/hajdinaliszt)

Körethez:

  • 1 kg krumpli
  • 50 g növényi vaj
  • pár dl növényi tej (rizstej/zabtej)
  • 250 g zöldbab
  • 2 db répa

Általában meg szoktam ijedni ennyi hozzávalótól, de megéri a procedúrát. : )
A babot feltesszük főni sós bízben. Miután megfőtt, levesszük a tűzről, s hagyjuk hülni. Ezalatt a zöldségeket (paprikák, hagyma, fokhagyma, paradicsom) és a napraforgó magokat aprítóba tesszük és összedaráljuk. Ezután kiöntjük egy nagyobb tálba, amelyben később össze fogjuk keverni a babmasszával. A kihült babot tehát aprítóba helyezzük, s amennyire tudjuk, simára daráljuk (nekem nem lett teljesen sima). A csicseriborsóval ugyanígy teszünk. Ezután mindent összekeverünk a nagy tálban: a korábban ledarált zöldségeket, a babmasszát és a ledarált csicseriborsót. Összekeverjük és fűszerezzük. Én a következő fűszereket használtam: őrölt cayenne bors, chilis fokhagymapor, só, pirospaprika őrlemény, füst só, kömény. Ezután belekeverjük a zabpelyhet* is. A kapott fűszeres ízletes masszát egy nagyobb tepsibe/jénaiba/őzgerincformába helyezzük és elegyengetjük.

A tetejére paradicsomos mártás készítünk: a paradicsomlét beleöntjük az aprítóba, beleteszünk 1 paradicsomot, 1-2 kanál édesítőt, cayenne borsot, pici sót, és összeaprítjuk. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük, édesítsük még, ha szükséges. Tegyünk hozzá 1-2 kis kanál sűrítő lisztet , s keverjük össze újra az aprítóval. Ezután csak öntsük a babmassza tetejére. Sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt sül össze. Már forrón is tökéletesen fel fogjuk tudni vágni.

Készítsük el a köretet. A krumplipüré nagyon illik mind a paradicsomos ízhez, mind a babszelet jellegéhez, ezért esett rá a választásom. A krumplit a szokásos módon megfőzzük, összetörjük és belekeverjük a növényi vajat. Sózzuk borsozzuk, és adjunk még hozzá annyi növényi tejet (én rizstejet használtam), amennyitől krémes állaga lesz. Én pároltam még zöldbabot és répacsíkokat a babszelethez, de enélkül is nagyon laktató lesz az étel. Nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. A megsült édes pikáns paradicsomos máz különösen finom volt a babos ízzel, a krumplipüré pedig csak “hab volt a tortán.”


Megjegyzés: a mázhoz legközelebb a teljes paradicsomlét (500 g) fel fogom használni, mert tényleg nagyon finom.  : )

Tipp: Ha gluténérzékeny vagy, a zabpelyhet tudod helyettesíteni pár evőkanál csicseriborsóliszttel.

bab1

bab2

bab4

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.