Hozzávalók:
- 500 g tarkabab
- 1 konzerv csicseriborsó
- 100 g napraforgó mag (elhagyható)
- 1 db kisebb erőspaprika
- 2 db zöldpaprika/pritamin paprika/kápia
- 1 db hagyma
- 1 db paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 100 g finomszemű zabpehely / GM változatban csicseriborsó liszt
- fűszerek
Paradicsomos mázhoz:
- 250 g paradicsomlé
- 1 paradicsom
- édesítő
- őrölt cayenne bors, só
- sűrítő liszt (csicseriliszt/útifűmaghéjliszt/hajdinaliszt)
Körethez:
- 1 kg krumpli
- 50 g növényi vaj
- pár dl növényi tej (rizstej/zabtej)
- 250 g zöldbab
- 2 db répa
Általában meg szoktam ijedni ennyi hozzávalótól, de megéri a procedúrát. : )
A babot feltesszük főni sós bízben. Miután megfőtt, levesszük a tűzről, s hagyjuk hülni. Ezalatt a zöldségeket (paprikák, hagyma, fokhagyma, paradicsom) és a napraforgó magokat aprítóba tesszük és összedaráljuk. Ezután kiöntjük egy nagyobb tálba, amelyben később össze fogjuk keverni a babmasszával. A kihült babot tehát aprítóba helyezzük, s amennyire tudjuk, simára daráljuk (nekem nem lett teljesen sima). A csicseriborsóval ugyanígy teszünk. Ezután mindent összekeverünk a nagy tálban: a korábban ledarált zöldségeket, a babmasszát és a ledarált csicseriborsót. Összekeverjük és fűszerezzük. Én a következő fűszereket használtam: őrölt cayenne bors, chilis fokhagymapor, só, pirospaprika őrlemény, füst só, kömény. Ezután belekeverjük a zabpelyhet* is. A kapott fűszeres ízletes masszát egy nagyobb tepsibe/jénaiba/őzgerincformába helyezzük és elegyengetjük.
A tetejére paradicsomos mártás készítünk: a paradicsomlét beleöntjük az aprítóba, beleteszünk 1 paradicsomot, 1-2 kanál édesítőt, cayenne borsot, pici sót, és összeaprítjuk. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük, édesítsük még, ha szükséges. Tegyünk hozzá 1-2 kis kanál sűrítő lisztet , s keverjük össze újra az aprítóval. Ezután csak öntsük a babmassza tetejére. Sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt sül össze. Már forrón is tökéletesen fel fogjuk tudni vágni.
Készítsük el a köretet. A krumplipüré nagyon illik mind a paradicsomos ízhez, mind a babszelet jellegéhez, ezért esett rá a választásom. A krumplit a szokásos módon megfőzzük, összetörjük és belekeverjük a növényi vajat. Sózzuk borsozzuk, és adjunk még hozzá annyi növényi tejet (én rizstejet használtam), amennyitől krémes állaga lesz. Én pároltam még zöldbabot és répacsíkokat a babszelethez, de enélkül is nagyon laktató lesz az étel. Nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. A megsült édes pikáns paradicsomos máz különösen finom volt a babos ízzel, a krumplipüré pedig csak “hab volt a tortán.”
Megjegyzés: a mázhoz legközelebb a teljes paradicsomlét (500 g) fel fogom használni, mert tényleg nagyon finom. : )
Tipp: Ha gluténérzékeny vagy, a zabpelyhet tudod helyettesíteni pár evőkanál csicseriborsóliszttel.