Hozzávalók:
- 100 g szójaszelet
- 1kg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
- 1 db zeller
- babérlevél
- 1 db hagyma
- édesítő
- pár kanál szójatejföl
- 250 g teljes kiőrlésű spagetti tészta
A tésztát és a szójaszeletek feltesszük főni külön-külön edényben. A szója főzőlevét ízesítsük és sózzuk meg erősen, hogy megfőve ne maradjon semleges ízű. 80-100 percig kell főzni, hogy kellőképpen megpuhuljon. Közben főzzük meg egy nagy edényben a zöldségeket: répát, fehérrépát, zellert. Tegyünk pár babérlevelet közéjük.
Először a tésztánk fog megfőni. Szürjük le, s tegyük félre. Lassan megpuhulnak majd a zöldségek is. Ekkor szedjük ki őket a főzőléből, s hagyjuk kicsit hűlni. A levét ne öntsük ki, kellene fog az összeturmixoláshoz. Amikor már nem forró a répahalmunk, tegyük a turmixgépbe, öntsünk hozzá a főzőléből, s turmixoljuk simára. Ekkora már nagyjából a szója főzőideje is le fog járni, szürjük hát le és nyomkodjuk ki belőlük a vizet. Tegyük félre egy kis tálba, s folytassuk a mártás elkészítését. Ehhez meg kell dinsztelnünk még a hagymát. Vágjuk kockára, s kevés kókuszolajon kezdjük el dinsztelni egy edényben. Mikor már üvegessé vált, adjunk hozzá pár kanál édesítőt, s pirítsuk tovább a hagymát. Pár kevergetés után öntsük hozzá a répás szószt a turmixból. Ízesítsük még őrölt babérlevéllel, borssal, sóval és amivel még szükségesnek találjuk. Adjunk hozzá pár kanál szójatejfölt is, s keverjük össze az egészet. Nagyon finom édes krémes szószt kapunk. : )
Én meghagytam egyben a szójaszeleteket és leöntöttem a szósszal. De elkészíthetjük kisebb csíkokra vágva is, amiket egybekeverünk a szósszal, s úgy szedjük ki a tésztára.