Töltött szója rántva

Hozzávalók:

  • 100 g szójaszelet (~6 db)
  • csicseriborsó liszt
  • tönkölymorzsa
  • 1/2 tömb tofu (150 g) – medvehagymásat használtam

Köret: krumplifőzelék

  • 1 kg krumpli
  • 1 ek pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1 db hagyma
  • pár kanál hajdinaliszt/tönkölyliszt/rizsliszt
  • pár ek szójatejföl

Régóta szerettem volna töltött szóját készíteni, most végre neki is álltam. Az első nekifutás ellenére nagyon jól sikerült (bár fotózás alatt jól jött volna egy kis segitség, de a számítógép átvette az uralmat párom felett:) ). Nézzük hát, hogyan tudjuk elkészíteni:

A szójaszeleteket bő, sós/fűszeres vízben feltesszük főni (ne sajnáljuk a fűszert, hogy finom ízt kapjon a szója). Körülbelül 1 óráig  szükséges főzni, míg meg nem duzzadnak. Ezután szűrjük le róluk, majd nyomkodjuk is ki  a vizet a szójaszeletekből (én krumplinyomóval tettem ezt). A tofutömböt vágjuk szeletekre. Így natúr formában is felhasználhatjuk, de finomabb lesz, ha előtte serpenyőben megpirítjuk kevés kókuszzsíron. Ezután vágjunk bele a szójaszeletekbe. Ne vágjuk teljesen ketté, csak közel a széléhez. Immáron két “szárnyat” kapunk, amelyek közé be tudjuk illeszteni a tofut.* Ezután hajtsuk  vissza a “szárnyat” és panírozzuk be. A panír: pár ek csicseriborsó lisztet keverjünk össze kevés vízzel (más liszttel is működik). Enyhén sürü masszát kell kapnunk, amibe meg tudjuk forgatni a szeleteket. Ezután hempergessük meg zsemlemorzsában is (én ezt is megfűszereztem), majd süssük őket aranybarnára forró kókuszolajban.

Krumplifőzelék: 1 hagymát felkockázunk és üvegesre pirítunk. Megszórjuk pirospaprikával, kevergetjük, majd felöntjük kicsivel több vízzel, mint amennyi ellepi. Miután megfőtt a krumpli, készítsük el a habarást: pár ek szójatejfölt keverjünk össze pár ek liszttel csomómentesre (jelen esetben hajdinalisztet használtam). Adhatunk hozzá folyadékot a krumpli levéből is, majd habarjuk be vele a főzeléket. Pár percig főzzük, míg besürüsödik. Készen is vagyunk mindennel.:)


  • Valószínűleg nem fogunk tudni minden egyes szójaszeletet szépen elvágni, vagy ketté is fognak szakadni, de így is tökéletesen meg fogjuk tudni sütni, mert amint  forró olaj éri a bepanírozott töltött szeleteket, összefogja a panír.

szoja2

toltott-szoja-2

toltott-szoja-3

toltott-szoja

toltott-szoja-1

toltott-szoja-5

krumplifozelek

toltott-szoja-4

visszanyil