Burger pogácsa:
- 100 g quinoa*
- 100 g gabonakolbász*
- 1 db hagyma
- 3-4 ek csicseriborsó liszt
Pufi buci ( 4 db):
- 70 g rizsliszt
- 70 g tönkölyliszt
- 70 g kölesliszt
- 1 tasak sütőpor
- 2 csapott tk himalája só
- 2-3 ek lenmagpehely
- 3 ek útifűmaghéj liszt
- 3 ek kókuszolaj / olíva olaj
- ~3-4 dl langyos víz
Hozzávalók (opcionális):
- hagymaszósz (3-4 db hagyma)
- 2-3 db paradicsom
- 1 kígyóuborka
- fehér szósz (szójatejföl fekete sóval kikeverve)
- 3-4 db krumpli
- növényi sajt*
- rukkola, stb.
Nagyon szeretjük a hamburgert, így ideje volt házilag elkészíteni. Az élesztőmentes buci okozott némi fejtörést, de végül elégedett voltam az eredménnyel. Élesztő híján tömör tésztás zsemlét kaptam, de ízben megállta a helyét. Mivel nem nő meg sütés közben, akkora és olyan formájú bucikat formázzunk, amekkora hamburgert szeretnénk enni. Én elsőre túl kicsi zsemléket készítettem (=mini burger a képeken), így utólag azt tudom ajánlani, hogy érdemesebb szélesebb és laposabb bucikat sütni. A qunioa pedig ideálisnak tünt a pogácsa alapjához (ugyanígy a gabonakolbász), úgyhogy végre ezt az alapanyagot is megismertem.
A pufi buci: A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá az olajat és apránként a vizet. Gyúrjuk jól össze és hagyjuk állni. Ezalatt előkészítjük a zöldségeket: karikákra vágjuk a paradicsomokat és az uborkát. A krumplikat kockára vágjuk, egy mély tálba helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, fűszerezzük, összekeverjük, majd átöntjük egy sütőpapíros tepsire. A tésztából tetszőleges nagyságú és formájú zsemléket gyúrunk és ezeket is egy sütőpapíros tepsire rakjuk. A krumplis és bucis tepsinket is 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A krumpli hamarabb kész lesz, a zsemléket pedig körülbelül 45-50 percig kell sütnünk.
A pogácsa: a quinoát feltesszük főni sós vízben. Én bő vízben főztem. Körülbelül 15-20 perc alatt fő meg. Miután leszűrtük róla a vizet, öntsük át egy nagyobb tálba, amiben majd össze tudjuk keverni a többi hozzávalóval. A hagymánkat felkockázzuk, megdinszteljük egy serpenyőben, s belemorzsáljuk a gabonakolbászt is, hogy összepirítsuk a hagymával. (A gabonakolbászok morzsalékonyabbak, mivel gabonaszemekből állnak. Ha nem találsz ilyet, csak vágd össze apró darabokra és úgy add hozzá a hagymához). Ha összepirítottuk őket, keverjük a quinoás masszához. Ezután fűszerezhetjük (vegyük figyelembe, hogy a gabonakolbász már ízesített). Én őrölt cayenne borsot, füst sót, piros paprikát és friss petrezselymet adtam hozzá. Nagyon szeretem a hús nélküli ételekben, hogy bátran tudjuk kóstolgatni ízesítés közben, mert nincs semmi ehetetlen bennük. : ) Ha elégedettek vagyunk az ízével, adjunk még hozzá 3-4 kanál csicseriborsó lisztet, hogy összefogja a massszát, és gyúrjuk alaposan össze. Ezután formázzunk burger pogácsákat és süssük ki nagyon kevés olajban. Nem igényel sok időt, csak addig süssük, míg színt kap mindkét oldala.
A burgerekhez készítettem hagymaszószt. Pár darab hagymát megpucoltam, karikákra vágtam és serpenyőben megdinszteltem jó sokáig, míg kellően megpuhultak. Olíva olajjal locsoltam meg, sóztam, borsoztam, majd a végén pár kanál édesítőt adtam hozzá. Isteni finom, véleményem szerint elmaradhatatlan hozzávaló. : )
*Bioboltokban tudod beszerezni.
TOVÁBBI RECEPTEKÉRT ITT TUDSZ FELIRATKOZNI.