Vegida burger

Burger pogácsa:

  • 100 g quinoa*
  • 100 g gabonakolbász*
  • 1 db hagyma
  • 3-4 ek csicseriborsó liszt

Pufi buci ( 4 db):

  • 70 g rizsliszt
  • 70 g tönkölyliszt
  • 70 g kölesliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 csapott tk himalája só
  • 2-3 ek lenmagpehely
  • 3 ek útifűmaghéj liszt
  • 3 ek kókuszolaj / olíva olaj
  • ~3-4 dl langyos víz

Hozzávalók (opcionális):

  • hagymaszósz (3-4 db hagyma)
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • fehér szósz (szójatejföl fekete sóval kikeverve)
  • 3-4 db krumpli
  • növényi sajt*
  • rukkola, stb.

Nagyon szeretjük a hamburgert, így ideje volt házilag elkészíteni. Az élesztőmentes buci okozott némi fejtörést, de végül elégedett voltam az eredménnyel. Élesztő híján tömör tésztás zsemlét kaptam, de ízben megállta a helyét. Mivel nem nő meg sütés közben, akkora és olyan formájú bucikat formázzunk, amekkora hamburgert szeretnénk enni. Én elsőre túl kicsi zsemléket készítettem (=mini burger a képeken), így utólag azt tudom ajánlani, hogy érdemesebb szélesebb és laposabb bucikat sütni. A qunioa pedig ideálisnak tünt a pogácsa alapjához (ugyanígy a gabonakolbász), úgyhogy végre ezt az alapanyagot is megismertem.

A pufi buci: A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá az olajat és apránként a vizet. Gyúrjuk jól össze és hagyjuk állni. Ezalatt előkészítjük a zöldségeket: karikákra vágjuk a paradicsomokat és az uborkát. A krumplikat kockára vágjuk, egy mély tálba helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, fűszerezzük, összekeverjük, majd átöntjük egy sütőpapíros tepsire. A tésztából tetszőleges nagyságú és formájú zsemléket gyúrunk és ezeket is egy sütőpapíros tepsire rakjuk. A krumplis és bucis tepsinket is 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A krumpli hamarabb kész lesz, a zsemléket pedig körülbelül 45-50 percig kell sütnünk.

A pogácsa: a quinoát feltesszük főni sós vízben. Én bő vízben főztem. Körülbelül 15-20 perc alatt fő meg. Miután leszűrtük róla a vizet, öntsük át egy nagyobb tálba, amiben majd össze tudjuk keverni a többi hozzávalóval. A hagymánkat felkockázzuk, megdinszteljük egy serpenyőben, s belemorzsáljuk a gabonakolbászt is, hogy összepirítsuk a hagymával. (A gabonakolbászok morzsalékonyabbak, mivel gabonaszemekből állnak. Ha nem találsz ilyet, csak vágd össze apró darabokra és úgy add hozzá a hagymához). Ha összepirítottuk őket, keverjük a quinoás masszához. Ezután fűszerezhetjük (vegyük figyelembe, hogy a gabonakolbász már ízesített). Én őrölt cayenne borsot, füst sót, piros paprikát és friss petrezselymet adtam hozzá. Nagyon szeretem a hús nélküli ételekben, hogy bátran tudjuk kóstolgatni ízesítés közben, mert nincs semmi ehetetlen bennük. : ) Ha elégedettek vagyunk az ízével, adjunk még hozzá 3-4 kanál csicseriborsó lisztet, hogy összefogja a massszát, és gyúrjuk alaposan össze. Ezután formázzunk burger pogácsákat és süssük ki nagyon kevés olajban. Nem igényel sok időt, csak addig süssük, míg színt kap mindkét oldala.

A burgerekhez készítettem hagymaszószt. Pár darab hagymát megpucoltam, karikákra vágtam és serpenyőben megdinszteltem jó sokáig, míg kellően megpuhultak. Olíva olajjal locsoltam meg, sóztam, borsoztam, majd a végén pár kanál édesítőt adtam hozzá. Isteni finom, véleményem szerint elmaradhatatlan hozzávaló. : )


*Bioboltokban tudod beszerezni.

hambi3

hambi4

hambi6

hambi5

 

TOVÁBBI RECEPTEKÉRT ITT TUDSZ FELIRATKOZNI.

visszanyil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.