Rólam

Köszöntelek az oldalamon. Itt olvashatsz a történetemről, s azokról a tapasztalatokról és benyomásokról, amelyek átformálták gondolkodásomat a gyógyulás folyamán. Azokat a pozitív élményeket kívánom neked is, amiket én éltem meg.

pixiz-20-06-2016-14-32-24

2014 októberében jelentkeztek a tüneteim. Nem gyanakodtam candidiasisra, mivel azt sem tudtam, hogy létezik. Sajnos azt tapasztaltam, hogy az orvosok sem, legalábbis azok, akikkel én konzultáltam. Komolytalanul és lekezelően álltak a problémához. Így elkezdtem kutatni és megcsináltattam szinte minden tesztet, amelyek ilyen jellegű tünetekre utalnak. Negatívak lettek. Közben az idő telt, én pedig tovább keresgéltem a lehetséges okok után, jórészt eredménytelenül. Végül találtam egy cikket a candidisiasról. A leírt tünetek megegyeztek az általam tapasztaltakkal. Elvégeztettem a candida tesztet, ami pozitív lett. 18 hónapnyi kínlódás után úgy tűnt, végre meggyógyulhatok.

Miután felismertem a betegség okozóját, már könnyebb volt cselekedni. Sok cikkel és fórummal viszont nem tudtam mit kezdeni. Kétes információkba ütköztem, legtöbb sorstársamon pedig tanácstalanságot láttam az ételek kiválasztásával és fogyasztásával kapcsolatban. Rátaláltam viszont Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök írásaira. Az ő nagyszerű könyve és tanácsai segítettek az étrend összeállításában. Nem hezitáltam sokat, egyik napról a másikra megváltoztattam az étkezésem. A finomított lisztes és cukros ételekből való fogyasztásom azelőtt is minimális volt, de most zéróra redukáltam. Ugyanígy tettem az alkoholos italokkal és az élesztős ételekkel. Az édes gyümölcsökkel óvatosan bántam. Végül pedig, mivel szó volt az állati eredetű ételek mellőzéséről, ezeket is teljesen kiiktattam. Mindemellett elkezdtem gombaölő gyógyszert is szedni. Egy célom volt, végleg elfelejteni ezt az állapotot.

Míg jó pár változtatás nem okozott fejtörést, addig az állati eredetű ételek elhagyásához szükségem volt némi kiindulópontra, hisz ahogy sokunk, úgy az én étkezésem nagy hányadát is ezek az ételek tették ki. Hogy tanuljak, beléptem egy fórumba, ahol vegán, azaz minden állati eredetűtől mentes ételeket osztottak megy egymással. Innentől kezdve kitágult a világ. Rá kellett jönnöm, hogy az étrendváltásom nem jár lemondással, inkább a régi étkezésem volt az, ami háttérbe szorított rengeteg ételt és alapanyagot. Vagyis a sok ismert, és a még ismeretlen növényi eredetű alapanyagokat. Innentől kezdve már nem diétaként, hanem izgalmas felfedezésként éltem meg étkezéseimet (és napjaimat). Lenyűgöztek az új, felderítetlen ételek, ízek és a különböző praktikák. Még többet főztem és még többet ettem. Beleszerettem a növényi alapú táplálkozásba.

Javulás már  a harmadik héten észlelhető volt. Az addig nonstop jelenlevő hasi panaszok ritkábbakká váltak, ami másfél év után felért egy csodával. Felkészültem a candida pusztulásával járó rosszullétekre. Esetemben ez főként fejfájásban és szédülésekben nyilvánult meg. (Pár hét múltával megszüntek). Egyre több olyan órám, majd napom lett, amikor megfeledkezhettem a hasamról. A gyógyulás egy hosszú folyamat volt (8 hónapon túli), és a tartós egészséges állapot fenntartásának érdekében a legtöbb alapanyagot, amit elhagytam, továbbra sem fogyasztom.

teafa

Számomra a teljes növényi alapú étrend mutatta meg azt, hogy nem kell lemondanunk semmiről, hisz előbb-utóbb mindent ehetünk, amire szükségünk van. Ezt addig nehezen látjuk meg, míg étkezéseink nagy részét a hús és tej alapú ételek adják ki, s korlátozzák a gondolkodásunkat a mindennapi ételeink összeállításában. Míg a cukor és liszt elhagyását egyértelműnek tekinthetjük, addig az állati eredetű mellőzését talán nem tartjuk szükségesnek egy candida fertőzés során (és úgy egyáltalán). Pedig mi sem természetesebb és szükségesebb. Ez volt számomra a két legfontosabb felismerés.

Nagy hatással volt még rám a Kína tanulmány című könyv és kutatás, Dr. T. Colin Campbell professzortól. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a táplálkozás és foglalkozni szeretne az egészségével.

A candidiasis gyötrelmeiből sokat tanultam és sokat változtam. Lelkessé tettek a felismerések, s szerettem volna neked is megmutatni, hogyan tudod hasznodra fordítani ezt az állapotot. Így született meg  Vegida nevű honlapom, melyet a veg(án) és (cand)ida szavakból gyúrtam össze, utalva a két étrend ötvözésére. Remélem, hozzá tudlak segíteni életmódváltásod első lépéseihez. Amennyiben szeretnéd velem felvenni a kapcsolatot, itt tudsz üzenni: [email protected]

Éljünk egészségesen & candidamentesen.

A.D. cropped-vegidalogo4.png

Szeretném megköszönni a rengeteg türelmet, a rendíthetetlen támogatást és segítséget páromnak, a mindig objektív kritikát és tanácsokat legkedvesebb barátomnak, valamint Tóth Gábor élelmiszeripari mérnöknek, hogy könyvbe öntötte profizmusát. Külön köszönöm a fórumnak azt a sok-sok pozitivizmust, kitartást, hozzáállást, amivel megmutatták az érem másik oldalát, és a lenyűgöző ételeket, amivel inspiráltak és kíváncsivá tettek.


Megjegyzés: étrendváltásom életmódommá lett. Nem tervezem a visszatérést korábbi ételeimhez. A Kína tanulmányban összefoglalt eredmények és amit saját bőrömön tapasztalok, világossá tették számomra, hogy a teljes növényi alapú étrend a követendő. Továbbá igyekszem nyitott szemmel járni, s elborzaszt az, amit az állati eredetű ételek fogyasztásával okozunk (az egészségünk károsítására mellett ) mind az állatokkal, mind a környezetünkkel. Ehhez soha többé nem járulok hozzá.